Makale
Giriş Tarihi : 22-06-2023 23:57   Güncelleme : 22-06-2023 23:57

ÖMER YILMAZ'IN KALEMİNDEN-HADDİ BİLMEK

ÖMER YILMAZ'IN KALEMİNDEN-HADDİ BİLMEK

Haddi bilmek

Şu dünya ne garip geldiğimiz noktaya bakınca insanın neredeyse dili tutuluyor yaşanan garip olaylar zincirindeki halkaların da olumsuzluklar var da var, vurdum duymazlık saygısız ve seviyesizler fışkırıyor adeta

Neden mi bu denli ifade ediliyor diye soracak olursanız eskiden insanlar bir kabahat ayıp günah ve yanlış yaptıklarında arlanır utanır sıkılırlardı yüzleri kızardı mahcup olurlardı, içten içe kendilerini yerlerdi. Şimdilerde böyle mi nerede kaldı bu halisana duygular adeta yaptığı yanlışı ve vurdum duymazlığını ve seviyesizliğini dünyaya ilan edercesine davranıyor yaptığıyla gurur duyuyor ve bu davranışına boyuna postuna bakmadan cibiliyetini sorgulamadan üstelik hunharca devam ediyor.

Bitti mi hayır, saygı vardı ata'ya büyüğe el aleme hatta küçüklere sevgi vardı şefkat vardı kısaca insanlık vardı, vardı da vardı. Örnek mi kadınlar yollarda erkeklerin önünü geçmezdi, büyüğün önünde kalkınır lafı dinlenir hatta onun yanında yüksek sesle konuşulmazdı . Gelini yıllarca gelinlik eder kayınpederinin yanında konuşmazdı, onun lafının üstüne laf koyamazdı gelinin ona karşı hürmeti ve saygısı noksansız sürerdi sofraya önce büyük oturur o başlamadan kimseyi yemeğe başlamazdı işte bu örnekler saymakla bitmez.

Peki ya şimdi bunların hangisi kaldı sofradaki adap mı büyüğe saygı mı hürmet mi küçüğe sevgi ve şefkat mi kayınpederinin ağırlığının hakkını vermek mi kaldı sofrada kalkıp turist gibi kenara çekilmek sanki adet oldu evin büyüklerinin işe koyulması beklenir oldu, utanma kalmadı sıkılma kalmadı hatta öyle bir hal aldı ki gelin artık kuralları koymaya yasaklar getirmeye çalışır oldu tabi kuş beyniyle. Hayırsız damadın deprem nedeni ile kendine sığınan kayınpeder ve kayınvalidesine kapıyı gösterdiğini duyar hale geldik. Böyle bir durumda ah vah edilmesini ve eski düzenin alınmasının bütün bu olumsuzlukların sebebi de hiç şüphesiz bu zamanın insanı yani bizleriz.

Eskiler boşuna araya mesafe koymamış kısaca yüz vermemiş ki şimdikiler gibi astarını istemezsin yeri gelmiş bir kibritle bir gelini boşatmışlar bunu boşuna yapmamışlar ve yerden göğe kadar haklılarmış konuyu bir kibritle indirgeyenleri bir kez de daha düşünmeye davet ediyorum.

Konu kibrit değil kardeşim, konu burada gelecek çünkü geleceği görmemişler de ondan kısa yoldan vazgeçmişler gelinde. Yapmasalardı ne olurdu sonrasında kendilerine kural koymaya çalışılırdı erkeği ev ban etmez sorumsuz davranır erkeğini perişan eder bir lokma ekmeğe yeri gelir muhtaç ederdi. Bu olmadan erkenden o hayırsıza hadi oradan hadi oradan demişler tedbirli davranmışlar konunu bundan ibaret.

Eskilerin yaptığında manalı ve ağır imtihanın neticesi uygulamalar vardır yoksa bu okalı sözler ve olaylarını söyleyip yapmazlardı . Biz de bunlardan dersimizi alalım akıllı isek eğer aklımız yoksa o zaman sözümüz yok ne diyelim. Yoksa yaşayarak görürsünüz.