Eğitim
Giriş Tarihi : 25-11-2023 23:27   Güncelleme : 25-11-2023 23:27

“ÖĞRETMENLİK SİSTEMATİK OLARAK BASKILANMIŞTIR”

“ÖĞRETMENLİK SİSTEMATİK OLARAK BASKILANMIŞTIR”

“ÖĞRETMENLİK SİSTEMATİK OLARAK BASKILANMIŞTIR”

İYİ Parti Malatya İl Başkanı Serdar Yıldız 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yazılı basın açıklaması yaptı.

Yıldız, açıklamasında en kutsal mesleklerin başında gelen öğretmenliğin kutsiyetinin giderek ayaklar altına alındığını belirterek, özellikle depremin büyük yaralar açtığı Malatya’mızda öğretmenlerimizin görevlerini çok zor şartlar altında yerine getirmeye çalıştığının altını çizerek Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a yeni Öğretmenevi binasının biran önce yapılması için çağrıda bulundu.

 

Değerli Basın Mensupları;

Cennet vatanımızın banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüze “Başöğretmen” unvanının verilişinin 95. Yıldönümünü kutlamaktayız. Ulu önderimiz ülkemizin bağımsızlığa kavuşmasının akabinde çeşitli inkılaplar yaparak aziz Türk milletinin uygar millet seviyesine hızlıca ulaşması için bir öğretmen edasıyla hareket etmiş ve bu gayretlerine binaen kendisine Türkiye Büyük Millet Meclis’ince 24 Kasım 1928 tarihinde Başöğretmen unvanı verilmiştir. Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk eğitimin önemini yurdun her sathında dile getirerek öğretmenlik mesleğinin kutsiyetini sık sık vurgulamıştır. Öyle ki söylevinde “Muallimler! Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr muallim ve mürebbilerini sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.” diyerek gelişimin en önemli faktörünü öğretmenlerin temsil ettiğini belirtmiştir. Bu vesile ile başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve minnetle yâd ediyorum aziz ruhu şad olsun.

Bizler içinde en kutsal meslek hiç şüphe yok ki öğretmenliktir. Eğitim karanlıkların güneşi, cehaletin panzehridir. Hayata ilk adımlarımızı attığımız çocukluk yaşlarımızdan bugünümüze hayatımızın şekillenmesinde en önemli unsur öğretmenlerimiz olmuştur. Onların bin bir fedakârlıkla bizlere kendi benliklerimizi oluşturma çabalarını ne yapsak ödeyemeyiz. Lakin Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün vefatından bugüne öğretmenlik mesleği sistematik olarak baskılanmış, öğretmenlerimiz geçim sıkıntısı başta olmak üzere çeşitli mesleki dezenformasyonlara maruz kalmışlardır. Değerli öğretmenlerimize yapılan haksızlıkları tümüyle ret ediyoruz.

Öğretmenlerimizin mesleklerini icra ederken hiçbir endişeleri olmamalıdır. Ancak günümüz Türkiye’sinde en dertli mesleklerin başında ne yazık ki öğretmenlik gelmektedir. Atanamamak gibi garabet bir sorun on yıllardır çözülememiştir. 21 yıldır tek başına iktidarı elinde tutan AKP Hükümetleri defalarca Milli Eğitim Sistemini değiştirmiş, her bakanla yeni bir uygulamayı devreye almış ancak sorunları daha da karmaşık hale getirmiştir. Gereksiz yere yeni üniversitelerin kurulması yeni mezunların sayılarının artmasına sebep olurken, hali hazırda atanamayan öğretmenlerle birlikte devasa bir işsizler ordusunun oluşmasına sebep olmuştur. Bütçesini hangi yatırımlara harcadığı bir türlü anlaşılamayan Milli Eğitim Bakanlığı okullarda ki öğretmen açıklarını da kapatamamıştır.

Tam bir garabete dönüşen Milli Eğitim Sistemimizin en büyük yükü yine öğretmenlerimizin sırtına binmektedir. Enflasyonun hiperenflasyon olmaya koşarak gittiği son günlerde maaşlarında gerekli düzenleme yapılmayan öğretmenlerimizin geçim sıkıntıları nedeni ile öğrencilerine gerekli yakınlığı sergileyemediklerini de görmekteyiz. Öğretmen öğrenci bağının kopması toplumun cehaletin karanlığında boğulmasına sebep olacaktır. Öğretmenlerimizin daha iyi eğitim verebilmeleri için maaşlarındaki düzenlemelerin biran önce yapılması gerekmektedir. Bu uğur da TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti Grubumuzca verilen “Öğretmenlerimize bir maaş ikramiye, eğitime hazırlık ödeneğiyle 100 bin öğretmen atanmasına” dair kanun tekliflerimiz ne yazık ki iktidar ve ittifak ortağınca reddedilmiştir. Kıymetli öğretmenlerimiz müsterih olsunlar ki hür ve müstakil İYİ Parti iktidarında verdiğimiz bu kanun ve benzeri kanun tekliflerinin hepsini teker teker yürürlüğe koyarak öğretmenlerimizin tüm endişelerine son vereceğiz.

6 Şubat depremlerinin yaralarını henüz saramayan şehrimizde gerek deprem dönemi gerekse de sonrasında yine en önemli yük öğretmenlerimizin omuzlarına atıldı. Barınma ve yaşam koşulları oluşturulamayan çadırlarda ve sağlıksız konteynırlarda hiçbir bahaneye sığınmadan öğrencilerimizin eğitimleri aksamasın diye can siperane olarak çalışan öğretmenlerimizin yaşadıkları tüm sıkıntıları ilgililere defaten bildirmemize rağmen ne yazık ki sorunları öğretmenlerimizin kendi fedakârlıklarıyla çözdüğünü gözlemledik. Özellikle şehrimize yeni atanan öğretmenlerimiz kalacak yer bulmakta büyük zorluklar yaşadılar. Deprem günü yıkılan Öğretmenevi binasının başka bir alanda yenisinin yapılmaması buna rağmen yine aynı semtimizde depremde ağır hasar aldığı için kontrollü yıkımı yapılan Polis Evi binasının Büyükşehir Belediyesince Orduzu Göleti civarına yenisinin yapılması kamu kurumları içinde üvey evlat muamelesi mi yapılıyor diye düşünmemize sebep olmaktadır. Kendisi de öğretmen olan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a buradan açık bir istekte bulunuyoruz. Belli ki Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmenevi yapacak durumda değil, valilikten herhangi bir istek beklemeyin acilen yeni bir öğretmenevi yapıp polislerimiz kadar meslektaşlarınız öğretmenlerimizin de bu mağduriyetine son verin. Şuan herhangi bir öğretmenevimizin olmaması özellikle şehrimize tayin olarak gelen öğretmenlerimizde şehrimiz adına bir utanç olarak kalacaktır. Kira fiyatlarının aşırı pahalı oluşu ve sağlam konutlarında az olması nedeni ile yeni atanan öğretmenlerimiz halen konteynırlarda çok zor şartlarda barınmak zorunda kalmaktadır. Bu duruma biran önce son verilmedir.

Öğretmenler Günü dolayısı ile bir hususu daha dile getirmek zorundayız. Deprem felekatinden sonra mağdur vatandaşlarımız için İkizce, Çamurlu ve Gelinciktepe mevkilerinde yapımı süren afet konutlarında okul planlaması yapılmış mıdır? Bu semtlerde ikamet etmek zorunda kalacak olan öğretmen ve öğrencilerimiz için herhangi bir planlama yapılmış mıdır? Tüm bu elzem konular muallakta cevap beklemektedir. On binlerce kişinin yaşam alanı olacak bu alanlara herhangi bir okul sahası planlaması yapılmadıysa hemşehrilerimizin yaşayacağı mağduriyetler nasıl çözülecektir. İktidar saikleri kendi refah alanlarını düşündükleri kadar bu sorunlarında çözümüne odaklanıyorlar mı?

Başta 6 Şubat Depremlerinde hayatını kayıp eden öğretmenlerimiz olmak üzere terör saldıranlarında görevi başında şehit düşen tüm öğretmenlerimizi de saygı ile yâd ediyoruz aziz ruhları şad olsun.

24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlu Olsun.

SERDAR YILDIZ