Eğitim
Giriş Tarihi : 19-11-2023 17:57   Güncelleme : 19-11-2023 17:57

BAŞKAN ŞAHİN , NORM FAZLASI ÖĞRETMENLERİN ATANMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMADA BULUNDU

BAŞKAN ŞAHİN , NORM FAZLASI ÖĞRETMENLERİN ATANMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMADA BULUNDU

NORM FAZLASI ÖĞRETMENLERİN ATANMASI
Norm güncellemeleri ve norm fazlası öğretmenlerin atanması ile ilgili daha önce yaptığımız basın açıklamalarında özellikle 2023-2024 eğitim öğretim yılında norm güncellemelerinin bir sonraki yıla ertelenmesi gerektiğini gerekçeleri ile birlikte açıklamıştık. Büyük bir fedakarlık örneği sergileyerek Malatya’da eğitim ve öğretimin devamı için büyük gayret gösteren eğitim çalışanı arkadaşlarımız için bir jest niteliğinde olurdu. Ancak ilçe milli eğitim müdürlüklerinden okullara  gönderilen yazıda norm kadrosu fazla öğretmenlerin atamaları ile ilgili takvim belirlenmiştir. Okul müdürlüklerinin norm fazlası öğretmenleri belirlemesi ve tercih yaptırmaları bir takım sorunları da beraberinde getirecektir. Norm fazlası atamaların sadece ilçe normunda olan öğretmenler için ilçe sınırları içinde yapılması daha sağlıklı bir sürecin ilerlemesini sağlayacaktır. Bu süreçte okullarda bulunan norm fazlası öğretmenler mevcut durumları itibarı ile devam etmeleri gerekmektedir. Çünkü 
bölge normuna takılıp norm fazlası olan öğretmenler kendi okullarında derslere girerken zaten ihtiyaç olan okullara ders tamamlama, tamamen görevlendirme veya ihtiyaç şeklinde görevlendirilmektedir. Bu öğretmenler norm fazlası öğretmenlerin büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır.
Bununla birlikte 
Okullarda oluşan norm fazlası öğretmenler, okullardan ve öğretmenlerden kaynaklı bir durum söz konusu olmayıp 6- Şubat deprem felaketi nedeniyle okullardan öğrenci göçü yaşanması dolayısıyla sınıf sayıları azalmıştır. Bununla birlikte yaptığımız gözlemlemede Ekim ayında yapılan norm güncellemelerinden sonra ögrenci dönüşleri oldukça fazla olmuştur. 6 Şubat deprem felaketinin yaraları sarıldıkça ( konut yapılması, esnaflara ait işyerlerinin açılması, tarımsal faaliyetlere tekrar ağırlık verilmesi, okullarda normale dönülmesi vb.) önümüzdeki Nisan ve Mayıs aylarında öğrenci dönüşleri daha fazla olacaktır. Bu da tekrar norm ihtiyacı ortaya çıkaracaktır.
Bu dönemde norm fazlası öğretmenlerin atanıp Mayıs ayı gibi ihtiyaç ataması yapılması bu dönemde ataması yapılan öğretmenlere büyük haksızlık olacaktır.
 Yukarıdaki saydıklarımızdan da daha önemlisi 6 Şubat deprem felaketinin ardından büyük özveriler göstererek deprem yaşanan illerde çocuklarımızın yaşadığı travmayı atlatmalarında en önemli görevi yapan öğretmenleri bu dönemde norm fazlası diye atamak öğretmenlere travma yaşatacak ve büyük bir hayal kırıklığı oluşacaktır. 
Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin'in öğretmenlere yönelik olumlu adımları da bu atamalarla gölgelenecektir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Fevzi Şahin
Türk Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı