Dünya
Giriş Tarihi : 07-03-2022 14:36   Güncelleme : 07-03-2022 14:45

MEHMET ALTINTOP--ARAFTA KALMAK..

MEHMET ALTINTOP--ARAFTA KALMAK..

ARAFTA KALMAK..

 

ARAFTA KALMAK..

Bir bireyin ve özellikle bir gencin en büyük düşmanlarından biri kararsızlıktır.

 

İnsanoğlunun yaşamını idame ettirebilmesi için çeşitli çalışmalar, planlamalar, eğitimler, mesleki atılımlar yapması gerekmektedir. Fakat bu çalışmalar için isabetli ve yerinde kararlar almalıdır. Her şey vaktiyle iyidir çünkü genç bir insanın eğitim görüp mesleki bir gelecek planlamasıyla yaşı ilerlemiş yetişkin bir bireyin eğitimle bir planlama yapıp mesleki hayaller kurması aynı durum değildir düşüncesindeyim..

 

Eğitim ve iş hayatı arasında kararsız kalan bireyler özellikle de gençler yaşantılarında geç kalınmışlık durumu da sıkça yaşanmaktadır bu durumdaki bireyler azimsiz, isteksiz, mücadele ruhu yıpranmış olarak hayatla karşı karşıya kalmaktadır.

 

İsabetli bir karar vermeyen eğitimsel; akıl ve zihinsel güçle meslek tercihinde bulunacak olanlar ve fiziksel güç ve beceri gerektiren meslek tercihinde bulunacak olanlar tercih edeceği yönde ya da alanda kararsız kalınılırsa tercih ettiği yönde kariyer noktasında bir boşlukta kalmaktadırlar. Bu durumda kalan bireyler genelde hayata karşı adaptasyonlarında, istikrarlı çalışmanın getireceği kazanımlarından mahrum ve iş hayatının faydalarından, tecrübelerinden geç istifade olunmasının zararlarıyla karşı karşıya bırakacak bu durum da bireyin potansiyel gücünü, işine olan isteğini, şevkini zedeleyecek işinde başarısız potansiyel profilleri doğuracak ve başarısızlığa sürekleyecektir. Bu tarz gecikmelere şunları da eklemek yerinde olacaktır: Evlilik, ekonomik özgürlük ve beraberinde yaşam için gerekli olan kazanımlardan mahrumiyet yaşanacaktır.

 

Toplum nezdinde karşı karşıya kaldığımız genel bir durum daha vardır eğitim gören bir gencin veya bireyin sadece diploma almak için eğitim alması, iş hayatındaki bireyin işinde ki kararsızlıkları neticesi beraberinde donanımsız, gelişmeye kapalı, azimli bir eğitimciyi işinde ki kararsızlığı sebebiyle de işine yabancılaşan bireyi ve işinin ehli ve güler yüzle işini yapan birey sayısını azaltmakta bu durumda kaliteyi düşürmektedir.

 

Bu gecikmelerin ve deneyimlerin yanında kararsızlık başarısızlığı da meydana getirmiş olacak bu durumda da bireyler genel olarak istediği eğitimi alamamış, mesleki alanlarda olanlar da gerekli statüyü elde edememiş olacaklardır.

 

Bireyin başarıyı elde etmesindeki en büyük etkenlerden bazısı şunlardır: Mantıklı ve yerinde bir karar vermesi ve istikrarlı bir çalışma yapmasıdır. Karar verirken bireyin kendisine şu soruyu yöneltmesi gerekmektedir: “ Benim karakterime yaşam tarzıma en uygun meslek nedir ve hangi eğitim aşamalarından geçer?

 

” Ben hangi mesleği yapabilirim?

 

Resim çizme, enstrüman çalma yeteneği ve isteği olan bir genç kendinde bu özelliği keşfedip o alana yönelmeyip, sağlık alanında ilerlerse kalitesizlik ve işinde yabancılaşma meydana gelir. Soruyu sorduktan sonra kararlı bir şekilde alternatif meslekler belirlemeli ve bu alternatifler çerçevesinde gerekli çalışmaları yapmalıdır. Mantıklı ve vakti zamanındaki kararlar başarıyı da beraberinde getirmekte bu başarı gencin eğitim hayatını ve bireyin mesleki huzurunu ve mutluluğunu olumlu yönde etkiler ve bu genci güçlü kılar. 

 

Bu yazımızda da bir gencin gelecek hakkında en belirleyeci unsurlardan birisi olan kararlılığın ve bu kararın vakti zamanında verilmesinin başarıyı getireceğini dilimiz döndüğünce açıkladık..

 

‘ARAFTA KALMA’ vakti zamanında, mantıklı karar ver ve savaş...