Başkan Kılıç’tan sert tepki: “Üreticinin alın terinin gasp edilmesine ne zamana kadar göz yumacaksınız?”
YRP Malatya İl Başkanı Burhan Kılıç, tarlada düşük fiyata satılan ürünün markette yüksek fiyatlara ulaşmasına tepki gösterdi: “Üreticinin alın terine ne zamana kadar göz yumulacak?”
Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Burhan Kılıç, tarlada gün boyu emek veren üreticinin ürününü düşük fiyata satmak zorunda kalmasına karşı tepki gösterdi. Kılıç, üretici ile tüketici arasındaki fiyat makasının giderek büyüdüğünü belirterek, “Üreticinin alın terinin gasp edilmesine ne zamana kadar göz yumacaksınız?” diye sordu.
Malatya’da tarım üretiminin en yoğun dönemlerinden biri yaşanırken, tarlada alın teri döken üreticinin emeği ile market raflarındaki fiyatlar arasındaki uçurum yeniden gündeme geldi.
Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Burhan Kılıç, üreticinin ürününü tarlada düşük fiyatlarla satmak zorunda kaldığını, buna karşılık aynı ürünün tüketiciye ulaşana kadar katlanan fiyatlarla satılmasının hem üreticiyi hem de vatandaşı mağdur ettiğini belirtti.
Kılıç, ortaya çıkan tablonun yalnızca bir fiyat sorunu olmadığını, üreticinin emeğinin karşılığını alamaması ve tüketicinin de yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalması açısından ciddi bir ekonomik sorun olduğunu ifade etti.
TARLADA SABAH 07.00’DE BAŞLAYAN EMEK
Tarlalarda çalışan işçilerin sabahın erken saatlerinden akşam saatlerine kadar yoğun bir tempoyla çalıştığına dikkat çeken Kılıç, üretimin yalnızca hasattan ibaret olmadığını vurguladı.
Üreticinin ve tarım işçilerinin yaz boyunca dikim, kazma, çapa ve hasat gibi birçok aşamada yoğun emek verdiğini belirten Kılıç, buna rağmen tarlada oluşan fiyatın emeği karşılamaktan uzak kaldığını dile getirdi.
Tarlada çalışan üreticilerin aktardığına göre mesai sabah saat 07.00’de başlıyor ve akşam 17.00’ye hatta 18.00 ile 19.00'a kadar devam ediyor. Gün içerisinde yüzlerce kasa ürünün toplandığı tarlalarda, ortaya çıkan gelirin verilen emeğe rağmen beklentileri karşılamadığı belirtiliyor.
“TARLADA 10-15 LİRA, MARKETTE 100 LİRA”
Kılıç, özellikle domates başta olmak üzere sebze fiyatlarında tarladan markete uzanan süreçte oluşan büyük farkın sorgulanması gerektiğini belirtti.
Üreticilerin ifadelerine göre bazı ürünler tarlada 10-15 lira seviyelerinde alıcı bulurken, aynı ürünün çarşı ve marketlerde çok daha yüksek fiyatlara satıldığı görülüyor.
Bu tabloya tepki gösteren Kılıç, üreticinin düşük fiyata satış yapmak zorunda bırakılırken tüketicinin de aynı ürünü yüksek bedeller ödeyerek satın almak zorunda kaldığını belirtti.
“Bir tarafta emeğinin karşılığını alamayan üretici, diğer tarafta yüksek fiyat nedeniyle alışveriş yapmakta zorlanan vatandaş var. Bu düzen kime yarıyor?” sorusunu gündeme getiren Kılıç, fiyat zincirinin bütün aşamalarının şeffaf şekilde incelenmesi gerektiğini savundu.
“ÜRETİCİ KAYBEDİYOR, TÜKETİCİ KAYBEDİYOR”
Üretici ile tüketici arasında oluşan fiyat farkının sürdürülebilir olmadığını belirten Kılıç, tarımda üretimin devamlılığı açısından üreticinin korunmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
Üretici emeğinin karşılığını alamazsa gelecek yıllarda üretimden uzaklaşabileceğine dikkat çeken Kılıç, bunun yalnızca çiftçiyi değil, doğrudan tüketiciyi de etkileyeceğini söyledi.
Kılıç, “Üretici kazanamıyorsa üretim nasıl devam edecek? Üretim azalırsa vatandaş daha pahalıya nasıl ulaşacak?” sorularının artık ciddi şekilde ele alınması gerektiğini belirtti.
“ÜRETİCİNİN ALIN TERİNE NE ZAMANA KADAR GÖZ YUMULACAK?”
Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Burhan Kılıç, yetkililere çağrıda bulunarak üreticinin emeğinin korunması gerektiğini söyledi.
Tarlada çalışan işçinin gün boyu verdiği emeğin, ürünün tarladan çıkış fiyatında karşılık bulmadığını belirten Kılıç, buna karşılık tüketicinin markette çok daha yüksek fiyatlarla karşılaşmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Kılıç, şu soruyu gündeme taşıdı:
“Üreticinin alın terinin gasp edilmesine ne zamana kadar göz yumacaksınız?”
Kılıç’a göre çözüm yalnızca market fiyatlarını takip etmekten geçmiyor. Ürünün tarladan tüketicinin sofrasına ulaşıncaya kadar geçtiği bütün aşamaların mercek altına alınması, üreticinin hakkını koruyacak ve tüketicinin de fahiş fiyatlarla karşılaşmasını önleyecek mekanizmaların güçlendirilmesi gerekiyor.
“ÜRETİCİNİN HAKKI KORUNMALI”
Tarlada çalışan üreticilerin beklentisinin açık olduğunu belirten Kılıç, emeğin karşılığının alınabileceği bir üretim ve fiyatlandırma düzeninin kurulması gerektiğini söyledi.
Kılıç, üreticinin zarar ettiği, tüketicinin ise yüksek fiyat ödediği bir sistemin sürdürülemeyeceğini belirterek, tarımsal üretimin geleceği için üreticinin alın terinin korunması gerektiğini vurguladı.
Malatya’da tarlalarda verilen emeğin yalnızca hasat döneminde değil, yıl boyunca karşılık bulması gerektiğini belirten Kılıç, yetkilileri üreticinin sorunlarına kalıcı çözüm üretmeye çağırdı.
Çünkü tarlada 10 liraya alıcı bulamayan ürünün markette 100 liraya çıkması ne üreticiyi ne de tüketiciyi memnun ediyor.
Ortada kaybeden iki kesim var:
Üreten kaybediyor, tüketen kaybediyor.
O halde asıl sorulması gereken soru belli:
Bu fiyat makası daha ne kadar açılacak ve üreticinin alın terinin karşılıksız kalmasına daha ne kadar göz yumulacak?




















